keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Alpacka Scout - polvet suuhun ja matka jatkuu

Kevään uutuuksien arvosteluja odotellessa päätin julkaista käännöksen viime vuonna tekemästäni Alpackan Scoutin arvostelusta. Vaikka englanti onkin maan kolmas (epä)virallinen kieli, arvelin että jotkut haluaisivat lukea kyseisen artikkelin myös suomeksi. Alkuperäinen arvostelu löytyypi Euroopan setien blogista.

Ota huomioon, että Alpacka ei vielä arvostelun tekemisen aikana ollut lanseerannut CuriYak-venettään. Konstruktiona se on kuitenkin käytännössä samanlainen, joten voisin kuvitella että useimmat pointtaamani kohdat pätevät myös sen kohdalla. CuriYakin hyödyllisyyttä tosin alentaa selvästi korkeampi hinta. Jos paino ratkaisee niin voi sen veneen pohjalla myös rönöttää jalat tuubien päällä napa kohden taivasta.

Perstuntuma


Scout on oikeasti aika pieni laitos. Kuvassa erikseen
asennettu, Yukon Yakista lainattu standardi-istuin
Scout on mukavan pieni kun sen ensi kertaa käärii auki paketistaan. Kokoero ei rullattuna ole valtava, mutta painon puolesta sen huomaa varsinkin normipaattiin verrattuna. Tosin osa painoerosta tulee istuimen puutteesta mikä on Scoutissa valtava puute.

Scoutin istuimen korvikkeena toimii huomattavan paljon viininjemmausrakolta näyttävä aluminisoitu muovilerppa, jota katsellessa raavaampikin mies itkee verta. Omani meni rikki about ekalla käyttökerralla mutta pienen hetken ko. vehjettä ehdin kokeilla. Tuli huomattua että vaikka kyseinen punkkusäiliö on epävakaa, eikä sitä missään nimessä voi pitää täynnä, se heijastaa mukavasti lämpöä. Hyöty tosin on kyseenalainen sillä veneeseen verrattuna tämä lelu menee ensimmäisenä rikki vaikka sitä käsittelisi silkkihanskat kädessä.

Scoutissa voi käyttää istuimen korvikkeena joko istuinalustaa tai standardia Alpackan istuinta. Standardipallin selkänoja tosin on aivan hyödytön, sillä se lähinnä vie turhaan vähäistä sisätilaa. Perusistuinta ei myöskään kannata täyttää lähellekään täyteen sillä muuten veneen painopiste nousee aivan liian korkealle. Istuimen kiinnityksestä ei kummassakaan tapauksessa kannata stressata, sillä ensinnäkään niissä ympäristöissä, missä Scouttia uskaltaa käyttää ei pallin pieni liikuminen ihmeemmin haittaa. Alpackan standardi-istuin taas pysyy aika hyvin paikallaan ilman sen kummempia kiinnittelyitä. Ilman istuinta ei botskin käyttöä kannata harkita, sillä siinä puuhassa on hyvin äkkiä perse jäässä.

Kelluttavuus ja kamojen kuljettelu


Scout ui suht' suorassa vaikka keulaan on ladottu tavaraa
Lyhyellä matikalla laskettuna Scoutissa on ilmaa ~70% standardimallin veneeseen verrattuna. Tarkempaa mittailua voi jokainen halutessaan harrastaa, mutta omien arvioiden mukaan Scoutin sisään häviää noin 600 litraa ilmaa. Koska vähintään puolet lautasta pitää olla vedenpinnan yläpuolella, olisi laskennallinen kelluttavuus about 300 kiloa. Käytännössä tämä ei pidä paikkaansa, mutta normaalin ihmisen ruumiinpaino ei missään tapauksessa tule olemaan ongelma. Tärkeintä on tasapaino pakatun tavaran ja melojan painon välillä.




Jostain syystä rinkan päällä istumista ei edes kokeiltu
Itsehän tilasin suoraan veneen kaveriksi 4 kpl Alpackan tarjoamia sidontalenkkejä ja liimailin ne Svenin ja Marcin tarjoilemien ohjeiden mukaisesti veneen etuosaan normiveneiden tapaan.  Normaali Alpackan lautta vetää nokkaansa aivan surutta 30kg tavaraa. Otettaessa huomioon Scoutin pienempi tuubi tulee maksimipainoksi 21kg. Tässä tosin on myös otettava huomioon se että Scoutin nokka on tasainen ja rinkka painaa sitä entisestäänkin alemmaksi. Viritelmää testattiin ~20kg rinkalla ja se toimi suhteellisen hyvin. Kooltaan iso pakkaus tosin tuntuu vievän enemmän tilaa keulasta vaikka näin ei tosiasiassa ole. Kunhan koipensa vaan saa survottua paketin alle niin kaikki on hyvin.

Muita kamanronttausmetodeja ei pahemmin tullut kokeiltua. Kuivasäkin hinaaminen perässä tosin onnistui I-luokan koskessa aika helposti, mutta sen vaikeammassa ympäristössä sitä ei pidä kokeilla. Ainakaan minä en ota vastuuta jos takerrut hinausköyteesi ja hukut. Tasaisella vedellä se taas haittaa suunnassa pysymistä.

Käsiteltävyys


Kunhan paatti on oikein tasapainotettu, se ui suoraan
Scout on muotonsa puolesta isoveljeään herkempi pyörimään ympyrää, mutta kun nokkaan ahtaa painoa niin tilanne helpottuu huomattavasti. Aallokkoa tosin sietää varoa, sillä pienennetty tuubi päästää puolimetrisenkin aallon todella helposti sisälle.

Stabiliteetin puolesta jo aiemmin mainittu sidontalenkkien liimailu on todella halpa ja helppo tapa tehdä purkistaan huomattavasti vakaampi ja mukavampi meloa. Rinkan tuomasta vakaudesta huolimatta koskeen ei Scoutilla ole asiaa. Tasainen keula ja paketin tuoma lisäpaino painaa muutenkin pienen veneen helposti veden alle ja tekee siitä nopeasti kylpyammeen.


Ylitykset kahdella hengellä

Pyhä Isä soikoon, tämähän toimii. Scout on sisäleveydeltään normaalia lauttaa suurempi jonka takia kaksi ihmistä pystyy helposti sujahtamaan pohjalle sylikkäin kasvot samaan suuntaan. Tämä Honeymooniksi nimetty halimisasento ei välttämättä kaikkia miellytä, mutta mikäli sillä välttää kastumisen tai kilometrikaupalla järvenrantaa, sitä kannattaa kokeilla. Veneen hallinta ei tosin ole yhtä helppoa kun kyydissä on kahden ihmisen edestä lihaa, mutta ei tällä tekniikalla ylityksiä kummempaa toimintaa kannata harrastaa. Tavarat voi helposti hinata perässä kuivasäkkeihin pakattuna, joskin pitää muistaa että suurin osa kuivasäkeistä ei ole upotustiiviitä. Älä jätä kamojasi veteen hillumaan tai päädyt huomaamaan että ne ovat saaneet oman uima-altaan.

Kosket


Jos tällainen oli aatoksissa, älä edes harkitse Scouttia
Jos arvostat henkeäsi, älä edes yritä. Alpackan mukaan kakkosluokan kosket ovat Scoutilla selätettävissä mutta omien kokemusteni mukaan ykkösen virroissakin on jo taisteltavaa. Mikäli virtaavaa vettä on harvakseltaan ja paino ratkaisee, voi Scouttiin luottaa, mutta jos kuohuva vesi yhtään kiinnostaa, kannattaa samantien ostaa sitä varten tehty vene.
Helpoissa koskissa voi veneen hallinnan helpottamiseksi hinailla kuivasäkkiin sullottuja kamojaan perässä mutta tällöin pitää muistaa että säkin hinausnaru voi olla vaarallinen. Minä en ota vastuuta jos kuristat tai hukutat itsesi tätä kokeillessa.


Yhteenveto


Tärkeä operaatio meneillään
Scout on perhanan näppärä vehje kunhan vain muistaa sen rajoitukset. Myös hinta on huomattavasti siedettävämpi kuin perusmallin veneessä. Keulan kiinnitysläpyköiden liimaamisen jälkeen Scout toimii tasaisella vedellä erittäin hyvin vaelluskäytössä, mutta virtaavan veden kanssa sillä ei kannata leikkiä. Istuimeen pitää myös kiinnittää huomiota, mutta vaahtomuovisella istuinalustalla pääsee jo pitkälle.

Reppulautta.fi aikoo hankkia vuokrakalustoonsa vähintään yhden Scoutin kiinnityslenkeillä varustettuna.





Perusfiiliksen Scoutista (ja reppulauttailusta yleensäkin) voi tiivistää tähän kuvaan =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs sä tästä kelaat? / Well, what do you think?