Sivut

maanantai 27. toukokuuta 2013

Puuttuva rengas - Anfibio Packsuit

English translation can be found here.


Jäinen joki on tulvamelojalle tuttu ympäristö
Rankemman luokan reppulauttailu on puuhaa, jossa on jonkinlainen todennäköisyys kastua, ja varsinkin kevättulvissa surffatessa se ei ole enää millään muotoa kivaa. Tulvamelonta ei ole kaikkien mielessä, mutta täällä pohjoisessa kun melontakausi on huomattavasti lyhyempi kuin muualla Euroopassa, tulee se monesti aloitettua mahdollisimman aikaisin. Käytännössä tämä  tarkoittaa tarvetta kuivapuvulle, jonka reppulauttailusta puhuttaessa pitäisi olla myös tarpeeksi kevyt mukana kannettavaksi, mutta silti riittävän kestävä oikeisiin olosuhteisiin.




Kuva / Picture: Packrafting Store ©
Monet melontamarkkinoille suunnatut kuivapuvut ovat todella painavia, ja kun sitä pukua olis tarvis monesti myös kanniskella mukana. Alpacka veti jossain vaiheessa herneen nenään ja kehitti oman Stowaway -kuivapukunsa. Suunta oli oikea, mutta puvut ovat edelleen käsittämättömän kalliita. Eurooppalainen ystävämme Packrafting Store huomasi saman ongelman ja sai yhdessä DryFashionin kanssa kehitettyä oman Packsuit -kuivapukunsa. Packsuitista kehitettiin sittemmin myös entistäkin halvempi Packsuit basic. Suunta on oikea, joten päätin lunastaa itselleni normaaliversion testaamista varten.

Ensivaikutelma

Kun käärin Packsuitin ensimmäistä kertaa auki niin 800-grammainen kääryle vakuutti yksinkertaisella rakenteellaan. Saumat oli jätetty minimiin ja yksi ainoa TiZip-vetoketju oli sijoitettu korkealle rinnan tasolle. Kangas on 3-kerroslaminoitua, varustettu hengittävällä kalvolla ja niin paksua että ensimmäisenä tuli mieleen Varustelekasta hommaamani jenkkiarmeijan sadehousujen materiaali. Tätä pukua ei normaalikäytössä pitäisi saada rikottua.

Sen sijaan kun hyppäsin ensimmäistä kertaa pukuun sisälle, sain huomata että rakkaudella kasvatettu saksalainen pintahiivaolutmahani ei ollut mahtua sinne. Tämä nyt on sinällään vähän outoa koska käytän yleensä XS-S -kokoluokan vaatteita. Toinen ikävä ylläri oli huomata, että kun puvun veti päälle, olivat munat mennä ruttuun. Nämä molemmat epäkohdat tosin ymmärtää, sillä kuivapuku on ilmatiivis laitos, eikä ylimääräistä ilmaa saisi jäädä ihan liikaa sisälle. Puvun yläosassa on taas huomattavasti enemmän tilaa, mikä on tarpeen sillä melanheilutteluahan tämä päällä on tarkoitus harrastaa. Vetoketju tosin on niin pitkä, että se menee ikävästi ruttuun pelastusliivien alla.

Oma pukuni on värimaailmaa lukuunottamatta standardimallinen, lateksimanseteilla varustettuna. Valmistaja kehoittaa venyttämään mansetteja ennen käyttöönottoa ja tätä ei todellakaan sovi unohtaa. Gimlimäiseen ruumiinrakenteeni takia niskani on sen verta leveä, että taju meinasi lähteä alta aikayksikön. Makuutin kaulamansetissa yön yli isonpuoleista kattilaa ja tilanne vähän parani. Mansetista voisi myös leikellä ylimääräiset veks, mutta päätin olla koskematta siihen jottei vedenpitävyys vain kärsisi.

Vesivaikutelma


Edessä jääpato, jota ei voinut enää väistää
Vihaan uimista, koska vesi on märkää, mutta nyt kun oli sijoittanut neljä hunttia uimapukuun niin pitihän sitä kokeilla. Lämpömittaria ei tullut mukaan, mutta ympäristökeskuksen mukaan Vantaanjoen veden lämpötila oli Ympäristökeskuksen mukaan hupihetkellä "-0,04°C". Kuivapuvun alle oli asennettuna merinovillakerrasto, villasukat ja niiden päälle PR-Storen kauppaamat lateksisukat ja Meindlin lenkkarit. Käpälien suojana oli neopreenihanskat ja koko setin päällä tietysti pelastusliivit. Veden seassa kellui jäälohkareita eikä tämänkaltaisissa olosuhteissa kukaan yleensä huvikseen melo.



Tällä kertaa ei suoranaisesti ollut edes tarkoitus kokeilla puvun toimivuutta, mutta myöhästyneen kevään takia Vantaanjoen alajuoksulla oli vielä huhtikuun alkupuolella todella kova virtaama. Tällä testiluonteisella päiväreissulla sain huomata erään Paloheinän lähettyvillä olevan pienen koskenpätkän alajuoksulla olevan jääpadon tukkivan reittini. Ainoa reitti pois jäiden seasta vei suoraan niiden läpi/yli joten muita vaihtoehtoja ei suoranaisesti ollut. Puku kesti virtaavan veden ja jäiden läpi uimisen ja ryömimisen eikä tippaakaan tullut läpi. Jalkojen kohdalla kyllä tuli huomattua neopreenin tarpeellisuus, sillä siinä missä kädet pysyivät jopa mukavan lämpiminä, jalat meinasivat jäätyä.


Myöhemmin keväällä vesien lämmittyä järkevälle tasolle tuli kokeiltua enemmän kuivapuvussa pyörimistä. Pieni sukeltelu vahvisti jo aiemmin saadun tiedon siitä, että lateksimansetit eivät päästä vettä läpi vaikka kuinka veden alla pyörisi. Puvun ilmaus täytyy kuitenkin muistaa sillä sen sisälle jäänyt ilma liikkuu siellä käyttäjän asennosta riippuen ja saattaa pahimmillaan heittää käyttäjänsä pää alaspäin veden alle. Pelastusliivien käyttö on ehdottoman tärkeää kuivapuvun kanssa, sillä se auttaa pitämään käyttäjänsä oikeassa asennossa.



Vaellusmoodi

Yläosan saa näppärästi auki
Pidemmillä vaelluksilla Packsuitista ei ole sadevaatteiden korvaajaksi, sillä kumimansetit tekevät kävelemisestä pidemmän päälle epämukavaa. Sen sijaan lyhyemmillä, muutaman päivän retkillä joissa pääpaino on veneilyssä, kävelymatkat riittävän lyhyitä sekä tavaramäärä riittävän pieni, Packsuit-pukua voi käyttää suoraan rinkan kanssa. Yläosan saa käärittyä lantiolle samaan tapaan kuin minkä tahansa haalarin ja mikäli käyttää riittävän pientä rinkkaa, se ei tule lantiovyön tielle. 30-litraisilla päivärepuilla tämä onnistuu aivan surutta ja omien kokemusten mukaan ainakin 50-litrainen Ospreyn Atmos oli vielä riittävän pieni. Rinkkaa voi kantaa myös niin, että puvusta on avattu vain vetoketju ja pää vedetty pois mansetista. Tällöin puku on auki suoraan edestä rinnan kohdalta ja hiki pääsee haihtumaan kohtalaisen hyvin. Pukua ei vältsiin tarvitse riisua ollenkaan, mutta tällä tekniikalla ei kannata kävellä kovin pitkälle. Ilmatiivis puku kun ei tuuletu mistään kohtaa niin hyvin äkkiä huomaat kylpeväsi hiessä.

Jos tilaat puvun kiinteillä lateksisukilla, voit suoraan unohtaa puku päällä kävelyn, sillä kumisukka hiertää jalan rikki hyvin äkkiä. Toki voit kipitellä rannalla veneeseen ja pois sieltä, mutta siihen se aika pitkälti jääkin. 

Käytöstä

Jotta puku säilyy varmasti ehjänä, kannattaa sen alla käyttää vain sellaisia vaatteita, joissa ei ole kovia kuluttavia pintoja. Varsinkin jos ostat Basic-puvun (jossa on vain 2-kerroskangas) tai melot vaativissa olosuhteissa. Oma suhtautumiseni tähän toki hiukan paranoidia, mutta mikä tahansa nappi tai vetoketjun vedin voi pidemmän päälle hangata pukuun reiän.

Pukua rullaillessa kannattaa muistaa se, että TiZipin steroidivetskarit eivät tykkää vääntelystä. Kannattaa siis aloittaa rullaaminen jaloista ja kääriä yläosa niin, että vetoketju taipuu mahdollisimman vähän. Pidempiaikaiseen säilytykseen soveltuu parhaiten henkari, ja muista sulkea vetoketju. Mansetit eivät myöskään tykkää UV-säteilystä joten kannattaa jemmata koko laitos kaappiin piiloon.


Yhteenveto

Kun huomioi hinnan, on Packsuit varsin onnistunut tuotos. Leikkauksessa on paljonkin parantamisen varaa, mutta jos hinta halutaan pitää alhaalla ja ratkaisut yksinkertaisina, ei liian radikaaleja muutoksia pidä tehdä. Olisin ehkä saattanut olla tyytyväisempi yhtä kokoa isompaan pukuun (olen 170cm ja ostin S-koon puvun) mutta kuivapuvun pääpointti on kuitenkin se, että siinä voi mukavasti meloa ja tarpeen tullen tehokkaasti uida. Jos nämä puvut osoittautuvat myös riittävän kestäviksi, näkisin että niistä voi hyvinkin muodostua standardi eurooppalaisessa reppulauttailuskenessä.





3 kommenttia:

  1. Tulihan niitä testauksia, hienoa. Onko niin että kuivapuvun kanssa hikoilee kuin porsas jo ihan perus melomisesta? Entä meinasitko hommata jossain vaiheessa jalkaremmit?

    Sadevaatteiden kanssa meloessa ainakin tulee todella helposti v-mäisen nihkeä fiilis. Kylmässä säässä saa olla tarkkana, varsinkin jos on sateista niin ettei vaatteita saa helposti kuivaksi. En oikein tiedä mikä olisi paras kompromissi, kylpeä hiessä vai kastua ulkoa.

    VastaaPoista
  2. Todellisilla helteillä ei tuota ole tullut vielä kokeiltua, koska niitä ei ole ollut ennen kuin vasta nyt. Yläosa kuitenkin tuulettuu aika tehokkaasti eikä suorassa auringonpaisteessa pukua edes kannata pitää päällä. Lämpimällä kannattaa suosiolla pitää päällä nopeasti kuivuvia tekokuitukuteita ja suosiolla kastua.

    Kylmemmällä kelillä pärjää oikein hyvin kunhan mitoittaa aluskerroksen oikein. Itsellä oli päällä yllämainittu kerrasto ja sen lisäksi pitkähihainen polyesteripaita ja lopputulos oli oikein mukava.

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia testitarinasta. Itselläni on Ursukin AWS-puku ja olen ollut siihen packraft-käytössäkin ihan tyytyväinen, joskin se on selvästi Packsuitia painavampi ja siinä on kiinteät sukat. Ursuk kuitenkin vaihdattaa sukkia masetteihinkin, jonka jälkeen puku olisi packraft-touhuun entistä parempi...

    Muuten, pitikö nilkkamansettien ja lateksisukkien yhdistelmä veden ulkopuolella? Kiinnostava vaihtoehto kiinteille sukille kylmään veteen.

    "- - sisälle jäänyt ilma liikkuu siellä käyttäjän asennosta riippuen ja saattaa pahimmillaan heittää käyttäjänsä pää alaspäin veden alle."

    Oletko kokeillut tätä käytännössä? AWS-puvuilla tässä ei ainakaan onnistuttu vaikka yritettiin ja teoriakin viittaisi tuon olevan enemmän urbaani legenda kuin todellinen riski.

    VastaaPoista

Mitäs sä tästä kelaat? / Well, what do you think?